world wide shipping

Skötselråd

TIPS FÖR ATT PÅ BÄSTA SÄTT TA HAND OM DITT LINNE

Linne är en tacksam och lättskött naturfiber som åldras långsammare än andra material och bara blir skönare och vackrare med tiden. Om du vårdar det väl. Här följer våra bästa tips på hur du tar hand om och tvättar ditt linne. Allt vårt linne är märkt med Bra Miljöval på grund av sin hållbarhet och miljövänliga beredning.

1. BLÖTLÄGGNING

Lägg det nya linnet i ljummet vatten i ca 20-30 minuter innan tvätt. Detta hjälper mot brytveck och bidrar till mer vatten i tvättmaskinen.

2. VATTENRIKT PROGRAM

Allt nytt linne släpper överskottsfibrer i början som behöver sköljas ur i tvätten. Ställ in maskinen på det program med den mest generösa vattenmängden, välj inte ett eco-program då det är för vattensnålt. Välj istället ett kort 60 graders program. Lägg till extra sköljning om möjligt. Tvätta på 60 grader. Tvätta linnet separat, blanda inte med andra material då det kan ludda över fibrer. Tvätta med ett milt, skonsamt tvättmedel utan blekmedel.

3. GARDINER

Vi rekommenderar handtvätt eller ullprogrammet för våra linnegardiner. Gardinerna mjuknar med tiden men tvätt snabbar på processen. För den som önskar behålla styvheten i gardinen rekommenderar vi vädring. För att stärka gardiner kan vi dela med oss av ett gammalt husmorsknep. Blanda ca 1 dl vetemjöl och 2 msk salt i en 10 l hink med ljummet vatten. Rör om. Efter tvätt av gardinerna, doppa de blöta gardinerna i hinken. Låt torka.

4. FLÄCKBEHANDLING

Behandla fläckar så fort som möjligt! Galltvål och linoljesåpa fungerar på det mesta, använd aldrig blekmedel på linne! Fläckar från rödvin och röda bär behandlas med kokande vatten. Häll genom fläcken med en skål under. Fläckar från mjölk, ägg och blod behandlas med KALLT vatten och galltvål eller linoljesåpa.

5. CENTRIFUGERING & TORKTUMLING

Ställ ned eller ta bort centrifugeringen helt om möjligt. Vi avråder från torktumling eftersom det förkortar livslängden på linnet men om man ändå önskar göra detta för att få en mjukare finish så ska det inte torktumlas torrt, några få varv i torktumlaren och därefter hängtorkning brukar räcka.

6. STRYKNING & MANGLING

Sträck linnet efter tvätt och häng på tork. Mangla eller stryk väl fuktat på tre prickar på strykjärnet. Våga, Bubbel, Snäckskal och Storm blir finast om de bara sträcks ut och sen hängs eller plantorkas.

7. RENSA FILTRET

Efter tvätten är klar, se till att rensa luckan på tvättmaskinen från eventuellt ludd. Vanligtvis finns det en lucka längst fram på tvättmaskinen som du kan öppna för att komma åt filtret, men läs alltid bruksanvisningen för din tvättmaskin först för att ta reda på var filtret sitter.

8. TVÄTTA INTE I ONÖDAN

Linne har en glatt yta som avvisar smuts och det håller sig rent länge. Att det dessutom torkar snabbt minskar risken för bakterietillväxt. En badhandduk börjar därför aldrig lukta surt och detta i sig bidrar till att den inte behöver tvättas lika ofta.

9. TYG FÖR OMKLÄDNING

Tvätta inte ett tyg du ska klä om möbler med. Ett otvättat tyg står emot fläckar bättre och håller formen längre.

10. KAFFEFILTER

Vi har upptäckt att olika typer av kaffe innehåller olika mycket olja och därmed påverkar kaffefiltret på olika sätt. Det gör också att det inte alltid räcker att koka filtret utan något medel som vi tidigare rekommenderat.
För att undvika att kaffefiltret sätts igen rekommenderar vi därför att man en eller ett par gånger i veckan tvättar eller kokar sitt kaffefilter tillsammans med tvättmedel eller diskmedel för att få bort oljan från kaffet. Ett gammalt husmorsknep är också att lägga filtret i bikarbonat och ättika över natten vid behov.

11. LEV MED DET

Till sist vill vi citera Växbo Lins designer och linne-expert Ingela Berntsson: Lev med linet! Njut av det! Det blir bara vackrare ju mer det används.