Laddar

Vävning

När varpen och solvningen är klar så knyter vi i varpen i vävstolen och sedan är det dags att börjar väva. Vi är en av få väverier i världen som är specialiserade på att väva allt med 100% lin. Ett linnetyg är både tåligt och miljövänligt men lin är en naturfiber och ett levande material som gör att vävning med 100% lin är ett mycket delikat arbete som kräver kunskap och precision från både vävare och maskiner. Dessa saker gör att de flesta företag blandar in något annat material i väven (tex bomull eller syntet) för att få ett mer förlåtande material att arbeta med och kunna ha en snabbare produktion vilket resulterar i tex halvlinne. 

Under vävningen dyker det upp problem som måste hanteras av våra mekaniker och maskinoperatörer. Det kan exempelvis vara en tråd som gått av i varpen, trassel med inslagsgarnet eller öglor i kanten. När detta händer så godkänds inte tyget som 1:a sortering och vi kan inte använda det till våra produkter. Men eftersom materialet fortfarande har kvar funktionen så säljer vi detta i vår fabriksbutik som 2:a sortering så att man själv kan fålla och använda. Lin saknar elasticitet vilket gör att vävstolarna inte kan gå så snabbt utan produktionen måste få ta tid. För att garnet ska gå bättre i maskinerna behövs högre mängd fuktighet i luften. Genom att tillföra vattenånga i taket får vi en luftfuktighet på ca 70% som förhindrar att det blir så skört under vävprocessen.

Sömmar är den svagaste länken i tyget och det är störst risk att materialet går sönder just där. Vi väver därför våra produkter i färdig bredd dvs ska det vara en handduk som är 50 cm bred så väver vi ett tyg som är 50 cm brett och därmed behöver vi endast fålla i två sidor.  I vårt väveri finns 14 vävstolar. I varje varp kan vi väva ett visst antal produkter beroende på solvningen. För att få till rätt mönster till varje produkt utgår vi från en ”slagpatron” och gör mönsterkort till maskinen. Våra äldsta maskiner har mönsterkort i trä, maskinerna från 70-talet har hålkort i plast och våra nya maskiner från 2000-talet programmerar vi i datorn.