Hanna & Jacob

Linnefabriken, vårt bästa spontanköp?

Varje dag känner vi att det är en fantastik ära och en spännande utmaning att föra lintraditionen vidare genom att driva Växbo Lin. Drömmen att vi någon gång skulle äga och driva detta fina företag tog sin början 1993 när jag (Hanna) sommarjobbade som guide i fabriken. Jag visade besökarna runt och berättade om linberedningen och blev så fascinerad över att en så liten fabrik i skogen kan producera så fantastiska linneprodukter. Jag sa till Jacob att: ”Säljer dom den här fabriken någon gång så köper vi den!” – Vi var 16 år då och vem kunde ana att vi 13 år senare faktiskt skulle köpa fabriken?!

2005 firade vi vår bröllopsdag i Dalarna och på en restaurang träffade vi ägaren av Växbo Lin. Jag gick fram till honom och presenterade mig: ”Hej, kommer du ihåg mig? Jag jobbade hos dig som guide för många år sen”. Rolf kom inte ihåg mig men han bad oss att sätta oss ner och ta en kopp kaffe. Vi satt och småpratade och innan vi skildes åt slängde jag ur mig: ”Ska du sälja din fabrik någon gång kan du väl ringa mig. Jag vill köpa den.” Rolf som var en man med mycket pondus blev nästan lite förolämpad och tyckte att jag inte skulle tro att det var någon lek att driva fabrik. Jag berättade för honom att jag, av ren nyfikenhet, hade beställt Växbo Lin’s bokslut för de senaste åren och visste hur företaget gick! Han undrade först om jag spionerade på honom, men sedan tittade han på mig igen och sa: -”Konstigt att du säger det här just nu för i bilen hit sade jag till min fru att: eftersom jag är 64 år nu så är det kanske dags att hitta någon som kan driva Växbo Lin vidare.”

Vi kände båda att detta måste vara meningen så vi tog vårt pick och pack, lämnade St Eriksplan i Stockholm och flyttade upp till Hälsingland och vårt lilla torp. 

En snöig och kall dag, 1 mars 2006, stod vi som ägare till Växbo Lin och det är det bästa spontanköp vi någonsin gjort!

Hanna & Jacob Bruce

Jocob Bruce & Hanna Bruce - Ägare av Växbo Lin