Linet

Vi älskar lin! Därför väver vi alla våra produkter i detta fascinerande material i vår fabrik i Växbo i Hälsingland.

Redan för 6000 år sedan visste egyptierna hur linne blir till och hos oss i Sverige var linet livsviktigt fram tills att bomullen introducerades och tog över på 50- talet. Idag är fibern viktig igen då den har många fördelar ur ett miljömässigt och hållbart perspektiv jämför med annan textil.

Varför är lin så bra?

Lin är en av de starkaste växtfibrer som finns. Det gör att våra linneprodukter är tåliga, slitstarka och kan användas länge. Ett linne som vårdas väl kan hålla länge och ärvas och användas i generationer.

Var kommer lingarnet ifrån?

Det lingarn som vi väver våra linneprodukter av idag kommer från spånadslin som odlas i Frankrike och Belgien. Allt odlas enligt reglerna för hållbart ekologiskt jordbruk. Där bereds även linet vilket betyder att man förädlar spånadslinet till spinnbara fibrer som sedan blir till garn på olika spinnerier i Europa. På spinnerierna färgar man även garnet.
Vi köper vårt lingarn ifrån italienska Linificio och Franska Safilin. Dessa företag är miljöcertifierade fullt ut och kontrolleras noggrant i europeiska leveranskedjor. Varför vi köper lingarnet från dessa länder är främst för att det inte går att köpa i Sverige. Men även för att dessa lingarnslevarantörer kan leverera de färger och volymer vi önskar, har bra miljöpolicy samt producerar i Europa.  

De färger som lingarnet färgas med med är GOTS miljömärkta. Det innebär bland annat att inga farliga kemikalier används. Läs mer om GOTS på medvetenkonsumtion.se

Men sytråden då?

Vi använder Mercifill Saba polyestertråd som är Oeko-Tex certifierad, vilket betyder att den är skonsam för djur, natur och fri från gifter. Tråden som är extremt hållbar kräver mycket mindre vatten och energiförbrukning i produktionen än motsvarande tillverkning av bomull.

Gör ett klimatsmart val du med och handla linneprodukter med lång hållbarhet!

"Linet är som livet, mångsidigt och vackert om man vårdar det väl"

Ingela Berntsson, Designer Växbo LIN

Se videon där Hanna och Jacob Bruce berättar om linets olika steg och produktionen i fabriken i Växbo. Designer Ingela Berntsson berättar om hur hon skapar sina mönster för Växbo Lin.