Design

Ingela Berntsson – I en klass för sig

Ingela Berntsson är utbildad på HDK i Göteborg. Hon arbetar som målare, textilkonstnär och designer. Hon har formgivit hela Växbo Lins kollektion och fortsätter att utveckla den. Kollektionen har sina rötter i traditionen men siktar mot framtiden. Uttrycket är tidlöst och sparsmakat, kvaliteter gjorda för generationer.

En liten disktrasa eller en praktfull festduk – det går på ett ut. Allt som Ingela Berntsson skapar andas kvalitet och omsorg. Det tillkommer inte av en slump och det lämnas inte i sticket. När Ingela har gjort en kvalitet och ett mönster hemma i sin vävstol i Bohuslän tvättar hon det, manglar, skrynklar, smutsar, tvättar och manglar igen. Håller det då måttet får Växbo Lin, hennes uppdragsgivare i Hälsingland, ta hand om det för att väva upp i full skala. Motsvarar kvaliteten därefter fortfarande Ingelas önskemål så sätts tyget i produktion för att bli till duk, gardin, servett eller kanske en liten disktrasa i vackert färgat lingarn.

För Ingela Berntssons egen del väcktes intresset för lin redan när hon var sex år gammal och såg sin morfar leka med ett nystan av lin. Linet hade hans mor odlat. Doften och lystern följde henne och fick henne att börja väva avancerade vävar av lingarn redan som femtonåring. Efter studenten och en ettårig vävskola sökte hon till Slöjd-föreningens skola i Göteborg, textilavdelningen. För linets skull. Utexaminerad i början av det designfientliga 1970-talet och med en industri som ”bara jobbade med synteter”, valde hon att arbeta fritt. Det blev bland annat hos Klässbols linneväveri i Värmland och det var där som Rolf Åkerlund fick höra talas om henne. Han var i färd med att bygga upp Växbo Lin, ringde Ingela för konsultation och så inleddes det lyckosamma samarbetet i slutet av 1980-talet. Ett samarbete som resulterat i flera utmärkelser och en alltmer växande export.

/Uve Snidare

Ingela Berntsson