world wide shipping

Besök Växbo

Växbo Lin

Det är med stolthet vi förvaltar och utvecklar ett av Sveriges kulturarv. Växbo Lin startade 1990, på samma plats där linne producerats i århundraden. Ett galet projekt, att mitt på den svenska landsbygden, bygga upp en ny fabrik just som det mesta av svensk industri började flytta till länder med billigare arbetskraft. För oss är det viktigt att den svenska industrin lever vidare så att arbetstillfällen och kunskap bevaras. Vi väver och syr våra linneprodukter på fabriken i Hälsingland. Vårt mål är att väva samman gamla hantverkstraditioner med modern design. Vi är övertygade att vi behöver konsumera färre men bättre ting. Vårt bidrag är bruksföremål i linne, ett naturmaterial som håller i generationer.

Vår fabrik och fabriksbutik är öppet året om. Du som besökare är välkommen att se pågående produktion och fynda i vår stora fabriksbutik. Vi guidar i fabriken året om för grupper om minimum 10 personer och under juli månad har vi dagliga visningar som du är hjärtligt välkommen att följa med på.

Växbo Kvarn

Växbo Kvarn byggdes 1869 och är en tullkvarn. Troligen fanns föregångare på platsen. Ägarna utarrenderade rörelsen som från 1904 fram till i mitten av 1950-talet drevs av mjölnaren Per Wannkvist. Bönderna tullade för att få sina spannmål malda i kvarnen. Mjölnaren slutade att mala runt 1950 och sedan dess har kvarnen stått oanvänd. När Rolf Åkerlund 1985 påbörjade upprustningen av byggnaderna var det med verklig känsla han fann Pers mössa och rock på sin krok i kvarnkammaren. Efter 25 års förfall blev nu området tillgängligt för allmänheten.

Trolldalen

Sveriges längsta rullstensås, den 500 km långa s.k. Uppsalaåsen passerar Växbo. Genom denna mäktiga grusås har vattnet gjort en skärning, varvid Trolldalen med sina branta sluttningar bildades.Varje gård hade sin egen linbod där linet förvarades i anslutning till beredningen. I dalgångens botten slingrar sig Växbo ån som under århundraden kunnat ge kraft till olika vattendrivna verk. 

Växbo Krog

Växbo Krog är en restaurang byggd under jord, varm på vintern och sval på sommaren. En vacker fönsterfasad som ett ”vakande öga” ut över kvarndammen. Efter många år runt om i världen i många välkända kök gick en livslång dröm i uppfyllelse för krögaren Pär Johansson när han fick chansen att driva en kvalitetskrog i Hälsingland. Han har byggt upp en nära relation till lokala matverkare som dagligen levererar de bästa råvaror som landskapet har att erbjuda. Lokalt producerat av högsta kvalitet är ett krav som leder till matlagning fylld med respekt, glädje och till slut ett fantastiskt resultat. Här möts mattradition och modern matlagning tillsammans, allt under människohänder. www.vaxbokrog.se

Bageriet

I bageriet i Växbo bakas bröd med kärlek till råvaran. De använder kravmärkta spannmål från Hälsingland, blandar alla degar för hand och gräddar sedan i den stora vedeldade stenugnen. I caféet hittar du nybakat tunnbröd, surdegsbröd och mängder av söta bakverk. Här serveras också egentillverkad glass, lättare rätter som sallad och matiga smörgåsar.  Njut under seglet på uteserveringen i denna trollska miljö.

Logen

På Växbo Logen hittar du en design och hantverksbutik. Logen är öppen under sommarsäsong.

Kvarnleken

Kvarnleken är en fantastisk lekplats belägen vid Växbo Kvarn. De flesta barn älskar vatten och här lär sig barnen genom fantasi och lek hur vattnet fungerar som kraftkälla och transportmedel. Här kan ni sitta tillsammans hela familjen och låta barnen leka för fulla muggar. Vid Växbo Kvarn finns även gårdsdjur och inplanterade regnbågar i kvarndammen. Allt i en miljö som passar perfekt för barnfamiljen. Dessa djur återspeglar på ett bra sätt gårdslivet från förr där djuren betydde allt för hushållet.

 För mer information om sevärdigheter, boende och aktiviteter i övriga Hälsingland, besök www.halsingland.se